Svensk Lantmat är en förening med gårdar från hela Sverige.

Sök i gårdsregistret
 
 
» Visa avancerad sökning
Lantmatskatalogen 2018

Lantmat 2018
Katalog 2018

Testa vår nya appNu finns Svensk Lantmat även som app. Med appen hittar du produkter, gårdsbutiker eller Svensk Lantmatsproducenter i olika landskap.

Appen funkar i alla moderna mobiltelefoner, surfplattor och datorer.

Till appen

Tillbaka

Nyhetsbrev

Årsmöte, katalog i digitalt format och studieresa.

Årsmöte och studieresa

Detta nyhetsbrev följer med utskicket av kataloger, med det förstår Ni att katalogen är klar. I katalogen finns en hel del matnyttig information till Er som medlemmar därför är det bra om Ni läser den och ser till att behålla minst ett exemplar själva. Katalogen är tryckt upp i 15 000 exemplar och skickas till er medlemmar, turistbyråer samt ansvariga för småskalig livsmedelsproduktion på Hushållningssällskapen, länsstyrelsen och LRF i varje län. Tanken är att vi marknadsför varandra genom att dela ut katalogen hos oss själva så marknadsför någon annan Dig när den delas ut hos dem. Om du inte har någon att dela ut till hemma på din ”gård” sänd då katalogerna till lämpligt utdelningsställe exempelvis en turistbyrå. De turistbyråer som vi sänder till är hemkommunens turistbyrå för dem som tagit VIP, stor eller helsidesannons. Med andra ord får de som köper större annons mer reklam i sitt närområde samt fler kataloger att dela ut.
Det är viktigt att vi inte kastar bort fjolårskataloger som finns kvar utan ta vara på dessa genom att se till att sprida ut dem. Ta med dem på en marknad och dela ut dem. Om du behöver fler kataloger kan du beställa. Vi vill även tacka Maria för ett gott arbete, det är ju inte alltid så lätt att få in uppgifter från oss medlemmar.

Nyhet - katalog i digitalt format

Nytt för i år är att alla genom ett e-mail har fått en lågupplöst pdf-fil på katalogen. Spara ned den i din dator så att du har den kvar och kan bifoga till intresserade. Sänd ut den till intresserade i din adressbok. Genom att använda denna digitala variant av katalogen avgör vi själva hur stor katalogutgåvan är i antal, beroende på hur vi sprider denna. Kom ihåg att sända den till din rådgivare/kontaktperson för småskalig livsmedelsproduktion och be dem sända ut den i sin gruppsändning. En annan fin sak med pdf-filen är att man kan skiva ut den just för den region som man tillhör eller bara den sidan som gäller ditt företag och sprida ex. på mässor och marknader. Detta är faktiskt ett fantastiskt enkelt sätt att göra ett trevligt reklamblad som ser bra ut! Om du inte fått någon fil behöver du sända aktuell e-mail adress till lantmat@gmail.com.

Nytt från årsmötet

På årsmötet deltog ca25 personer och vi kan väl än en gång konstatera att intresset ökat genom att vi kombinerar studieresa och årsmöte. Vi kommer därför att fortsätta med detta upplägg även nästa år, Ni som inte deltagit någon gång vet inte vad Ni missat, men Ni får fler chanser.
Det vi kan konstatera är att vi blir fler och fler medlemmar vilket är kul vi är i dag ca 185 medlemmar, men det finns utrymme för fler. Mitt förslag på årsmötet var att vi skulle uppmana varje medlem att värva var sin ny medlem genom detta skulle vi kunna fördubbla föreningen på ett år. Vi kom aldrig till något beslut men det hindrar ju inte att alla gör ett försök!!!!!
Årsmötet inledes med en presentation av samarbetet med Witre, som Ni vet har vi som medlemmar 10% i rabatt på deras sortiment. Diskussionen utmynnade i att Witre skulle försöka plocka ut ett antal produkter speciellt för våra medlemmar som de skulle ge kraftig rabatt på för att samarbetet skulle komma igång. Håll därför koll på mailen för erbjudandet kommer där. De rådde även viss förvirring eftersom stora delar av mötesdeltagarna inte visste vad en pallbjörn var för något!
Några jättebeslut togs inte på mötet, utan de flesta var nöjda och glada. Tro det eller ej, men styrelsen fick faktiskt godkänt.
Efter årsmötet består styrelsen av ordförande Tord Nilsson Alterhedens Rabarberi, sekreterare/kassör Eva Öhren/Höök Skäve svampodling/Svenska delikatesser, Birgitta Johansson Binäs gårdshandel, Britt-Marie Persson Larsviken, Lars-Göran Sjöstedt Höglandets Honung, ersättare Roma Wilma Åbrånets Limousin, ersättare Solveig Pettersson Åloppe Eko-mat, ersättare, Kerstin Biärsjö Bodarpsgården.

Ta gärna kontakt med någon av ovanstående personer om Ni har förslag eller synpunkter på hur vi skall bedriva vår verksamhet, man kan faktiskt även ta kontakt om man tycker att något är bra.

Valberedningen inför nästa årsmöte är Gert Nilsson Ekastiga gårdsbutik och Thord Nilsson Varalövs gårdsbutik, har Ni förslag på någon Ni tycker skall ingå i styrelsen så är det bra om Ni vänder Er till dessa.

Årsmötet valde även Gert Nilsson och Lisbeth Holm till revisorer.

Nästa årsmöte planeras att vara i Småland någonstans. Mer info om detta kommer.

Studieresan

Vill börja med att tacka Birgitta och Sune Johansson för en trevlig dag med intressanta studiebesök.

Vi började med ett studiebesök hos Dalslands Honung I Ånimskog, som drivs av Ove och Anne Kaye. Där fick vi titta på deras nya produktionslokal. De jobbar inte bara med honung utan även med kallpressad rapsolja. Det som man slås av när man besöker kollegor är att på varje ställe finns det alltid saker man kan lära sig. Hos dessa fanns en del intressanta maskiner och lösningar som klart kan användas av andra trots att man kanske inte är i exakt samma bransch. Här bjöd Anne och Ove på sig själva, sin erfarenhet samt ett fantastiskt fika. (Undrar om dom har sånt fika alla dagar?)
Efter detta besök ledde Birgitta resan vidare till bland annat akvedukten som finns i området, det finns alltid mycket att titta på. Det vi från norra upptäckte var att man hade snö även här, vilket gjorde att vi kände oss väldigt hemma på något sätt. Att det finns tak som bör isoleras såg vi också, se bilden med de häftiga istapparna, där fanns det klart möjligheter att spara energi. Däremot upptäckte vi en stor skillnad och det är att vägarna här är smala, uppe hos oss är de långa.
Vi åkte vidare till Skötteruds Gård där vi intog lunch i deras ombyggda ladugård. Här fick man många tips om vad man kan göra med uttjänta lantbruksredskap, varför inte göra om c-pinneharven till tjusiga taklampor, tallriksharven till snygga skålar mm. Här hade fantasin och kreativiteten flödat. Förutom allt detta kunde vi även titta på konstiga djur då de även hade en liten djurpark.
Från Skötterud bar det vidare mot Binäs gårdshandel, på vägen fick vi på håll titta på ett ekohus. Där hade man byggt hela huset inne i ett växthus. Vi fick även se exempel på en fritänkande kommuns byggnationer i form av ”fiskestugor” som man sålt för dyra pengar, helt klart kreativt, kanske inte helt ”lagligt” men…..
Slutligen hamnade vi hos Sune o Birgitta på Binäs Gårdshandel, där fanns det mesta i form av kött, chark o fisk. Vi fick även smaka på en supergod rökt skinka, vi fick veta att Sune inte är rökare men röker ändå. Är man tjuvrökare då? På Binäs hade de ett butikssystem med många frysboxar som var märkta med vad dessa innehöll, det fanns frysar för olika styckdetaljer, nöt, fläsk och fisk. Det såg ut att vara ett väl fungerande system för köttbodar som inte ligger efter stora vägen, samma upplägg går säkert att göra då det gäller bröd och annat. Binäs verkade ha väl fungerande och ändamålsenliga lokaler som gav ett rent och hygieniskt intryck.
Efter besöket hos Sune o Birgitta begav vi oss tillbaka till Brålanda där vi fick god mat och gemenskap.
Slutsumman av allt är att vi kan lära mycket av varandra och det är alltid lika intressant att se hur andra har det. Resan gick bra trots att vi åkte en buss av märket Iveco, har själv en sådan och onekligen kände man igen vissa otrevliga biljud i bakaxeln
Stopp!
Nu avslutar jag detta nyhetsbrev med uppmaningen att se Er omkring, vilka tänkbara producenter har Ni i Er närhet som borde bli medlemmar. I katalogen finns talong som man fyller i om man vill bli medlem, nyttja denna och värva nya medlemmar.

Med vänlig hälsning
Tord Nilsson
Ordförande.


Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.